Kaj je varjenje?

Varjenje je postopek, pri katerem se spajata dva materiala, kjer se s pomočjo toplote ali mehanskega gnetenja tvori ena celota. Spajanje se doseže s toploto, s pritiskom ali pa s kombinacijo obeh skupaj z ali brez dodajanja materiala.

Najbolj znano varjenje je za kovinsko ograjo, ki pozna več vrst tehnik.  Nekatere med njimi so: obžigalno varjenje, sočelno s pritiskom in v zadnjem času vedno bolj priljubljeno in uporabljeno lasersko varjenje in prav tako tudi TIG. Za varjenje lahko uporabljate različne vire energije. Najpogosteje uporabljeni viri energije so: električni lok, žarek elektronov, plinski plamen in ultrazvok.

Najbolj vsestranski in preprost postopek je ročno obločno varjenje. Uporablja se za varjenje skoraj vseh materialov in za izdelavo od najmanj do najbolj zahtevnih zvarov. Varjenje lahko poteka na prostem ali v obratih. Varijo lahko tudi manj izkušeni varilci. Po ocenah sodeč skoraj polovica vseh varjenj poteka na ta način. Toplota, ki jo daje oblok topi elektrodo, njen plašč in varjenec. Elektroda je vpeta v držalo, ki je preko kabla povezan na en pol vira varilnega toka. Drugi del vira varilnega toka je povezan z varjencem.

Pri varjenju je vir toplote električni oblok, ki ga ustvari varilna naprava. Spoj materialov temelji na temperaturi, ki jo ustvari električni oblok. Tak postopek varjenja se imenuje elektroobločno varjenje.

Za varjenje potrebujete ustrezno opremo, saj se brez nje ne da variti. Za varjenje so potrebni kakovostni varilni aparati. Ni pomembno ali ste amater ali pa tehnik varjenja. Pomembno je da imate kakovostni varilni aparat in zaščitno opremo. Varilni aparati potrebujejo več kot 80 A električnega toka. Pri točkovnem varjenju pa vsaj 12.000 A. Varilni aparati zagotavljajo 100% električni tok za varjenje, uporabljajo pa izmenični in enosmerni tok. Varilni aparati z izmenično napetostjo se uporabljajo za nizko legirano in nelegirano jeklo. Varilni aparati z enosmerno napetostjo pa se uporabljajo za varjenje osnovnih kovin.