Jogi za dojenčka je veliko bolj pomemben kakor otroška posteljica. Dec02

Tags

Related Posts

Share This

Jogi za dojenčka je veliko bolj pomemben kakor otroška posteljica.

Glede na dejstvo, da nikakor ni vseeno kateri jogi za dojenčka bodo izbrali starši, je smiselno, da napišemo, na kaj morajo biti starši pri izbiri še posebej pozorni. Ponudniki imajo na voljo najrazličnejše otroške vzmetnice, a le redke med njimi so res kvalitetne. Vsak starš želi svojemu otroku le najbolje in pomembno je, da s tega vidika kupujemo tudi tisto otroško opremo, ki je dejansko pomembna in od katere je odvisno otrokovo nadaljnje življenje.

Dojenček je ob prihodu iz porodnišnice nebogljen in popolnoma odvisen od naše nege. Prav je, da zanj najbolje poskrbimo, vendar kako? Strokovnjaki so mnenja, da je najpomembneje, da dojenčki po prihodu iz porodnišnice spijo na čim bolj trdni in ravni podlagi. Dojenčki nikakor ne smejo uporabljati vzglavnika, podlaga, jogi ali vzmetnica pa morata biti čim bolj trdna. Dojenček bo v postelji preživel večji del dneva in prav je, da je jogi za dojenčka takšen, da mu omogoča maksimalni razvoj. Otrok se med spanjem pogosto odriva od podlage, zato mora biti vmzetnica čvrsta in nikakor ne sme povzročiti drsenja.

V prvih mesecih je še kako pomembno, da starši skrbijo za položaj v katerem bo spal otrok. Dojenček nikakor ne sme spati na trebuhu, najbolje je, da psi na boku, a kaj ko se dojenčki hitro obračajo na hrbet. Tako številne starše zanima, kaj neki lahko naredimo, da bi dosegli, da bi dojenčki ostali na boku. Najbolj preprosta je ta rešitev, da se otroka podlogi s strani hrbta, tako se otrok ne bo mogel sam obrniti na hrbet in bo lepo spal na boku.

Z vidika razvoja glavice je smiselno, da se položaj spanja otroka neprestano menjuje, da glavica ni poležana. V kolikor bi otrok ves čas ležal na enem in istem mestu, bi se lahko slednje poznalo na razvoju glavice, ki se ne bi enakomerno razvijala in bi bila neenakomerna oziroma na tisti strani, kjer otrok pogosto leži in pritiska, bi bila glavica nekoliko bolj vdrta. Starši so torej ponovno tisti, ki morajo skrbeti za otroka in njegovo pravilno lego med spanjem. Tudi ležanje v gugalniku ima svoje slabosti glede razvoja, zato je posteljica in jogi veliko boljša izbira. S tem, ko smo rekli, da naj bodo otroške vzmetnice trše nikakor nismo mislili, da bi bila tako trda, da otrok ne bi mogel spati ali da bi ga vse bolelo.

Zavedati se moramo, da dojenček še nima veliko teže in nesmiselno bi bilo, da bi bil jogi pretrd. Potrebno je najti neko vmesno trdoto. Vsekakor pa podlaga na kateri spi otrok ne sme biti tako mehka, da bi se ugrezala. Slabost takšne podlage je, da se na njej otrok zelo težko obrne in otrok bi tako imel občutek, kakor da bi spal na mehki vodni postelji, kjer se pod njim vse premika. Tovrstni občutek nikakor ni prijeten, niti za nas, kaj šele za dojenčka, ki je na takšne dražljaje še bolj občutljiv.

Otroške vzmetnice morajo biti ergonomske in čim bolj čvrste, da otroku omogočajo prijetno spanje in počitek.